OGSM

Strategie uitwerking voor iedereen

OGSM

Met de LEAN OGSM bepaal je de strategie

Alles doe je met een doel. Dus elke actie zou daar een bijdrage aan moeten leveren.
Maar hebben we dit doel wel voldoende in het vizier? Is het wel overzichtelijk?

    “Zonder doel ga je altijd misschieten”

LEAN OGSM staat voor Objective, Goals, Strategy and Measurement.

Hier is het stellen van een kwalitatief doel van belang. Binnen OGSM wordt dit je ‘Objective’ genoemd.
Vervolgens vertaal je deze Objective (dit kwalitatieve doel) in meetbare doelstellingen. Deze staan binnen OGSM bekend als ‘Goals’.
Om deze kwantitatieve doelstellingen te halen, zet je strategieën uit door middel van KPI’s. Daarmee wordt alles meetbaar en uiteindelijk in taken verdeeld.

Een ingevulde OGSM is niet het voornaamste doel!
Het doel is duidelijk te maken waaraan je gaat werken met je Chapter komede periode.

BizzyOwl adviseert dan ook om bij elke Chapter – die langer dan drie maanden bijeen zal zijn voor samenwerking – een OGSM op te stellen, waarmee duidelijk wordt gemaakt waarom deze samenwerkingsvorm er is en wat het uiteindelijk moet realiseren.

Een OGSM-analyse kan deze inzicht geven.
OGSM is een van de methodes om uiteindelijke doelen inzichtelijk te maken, daar doelstellingen en strategieën uit te formuleren en KPI’s en taken uit te genereren.

Tuurlijk bestaan hier ook andere methodes of werkwijzen voor. Maar OGSM is eenvoudig van opzet en daarom makkelijk te gebruiken.

Het is raadzaam de OGSM met het gehele team (of een representatieve groep) uit te werken met alle relevante betrokkenen. Draagvlak en haalbaarheid van een gekozen Objective en strategie is essentieel.

Anders dan complexere of uitgebreidere strategiemodellen als de X-Matrix of een strategische A3, is een OGSM door de relatief laagdrempelige opzet en logische structuur de gewenste methodiek om binnen BizzyOwl toe te passen.

SamenwerkenBizzyOwl.jpg

 Het uitwerken van de OGSM vertaalt zich in de volgende stappen van BizzyOwl:

BizzyOwl staat je bij al deze stappen gedegen bij!